Processtappen
Het werkveld van de openbare ruimte is heel dynamisch. Als beheerder heb je te maken met wensen van inwoners, veranderende wetgeving, maar ook nieuwe technische mogelijkheden en omgevingsfactoren. Om tot besluiten te komen ben je voortdurend aan het afstemmen met meerdere collega’s en partners waar je mee samenwerkt.
Inwinning
Hoe staat de openbare ruimte ervoor in de stad, gemeente of buurt? Ken je de conditie van de infrastructuur en voorzieningen? Zijn er bijzondere omstandigheden of risicofactoren? Hoe wordt de openbare ruimte gebruikt, en weet je of bewoners en bezoekers hier specifieke behoeften hebben?
Meldingen
Betrokken bewoners en bezoekers zijn goud waard voor het beheer van de openbare ruimte. Met de juiste tools zijn zij de ogen en oren van de publieke ruimte. Voor blijvende betrokkenheid is het wel belangrijk om meldingen en signalen direct op te volgen en er helder over te communiceren.
Monitoring
Sensortechnologie speelt een steeds belangrijkere rol bij het beheer van de openbare ruimte. Sensoren monitoren continu en leveren een schat aan actuele informatie op over verkeer, infrastructuur, knelpunten en omgevingsfactoren. Hoe maak je van die enorme datastroom waardevolle inzichten om direct in actie te komen en het beheer op langere termijn te optimaliseren?
Beheer
Het beheer van de openbare ruimte omvat een groot aantal thema’s, verantwoordelijkheden en taken. Er zijn verschillende professionals van verschillende afdelingen en partners bij het beheer betrokken. Voor effectief en innovatief beheer is een geïntegreerde, informatiegestuurde aanpak dan ook van groot belang.
Planning
De visie op het beheer van de openbare ruimte komt tot leven in concrete plannen en programma’s voor de korte en langere termijn. Daarin staan de activiteiten om de openbare ruimte te verbeteren, verder te ontwikkelen en duurzaam te beheren. Hoe houd je grip op de plannen en programma’s en blijf je binnen de begroting?
Uitvoering
Het beheer van de openbare ruimte staat of valt met de uitvoering van projecten, plannen en activiteiten. Of doelstellingen worden gehaald en bewoners zich veilig en thuis voelen in hun omgeving, hangt in grote mate af van de kwaliteit van de uitvoering. Het succes van het beheer wordt daar bewezen.
Toezicht
Alle projecten en activiteiten binnen het beheer van de openbare ruimte moeten aan een kwaliteitsstandaard voldoen. Als opdrachtgever is dat onderdeel van je doelstellingen. Voor bewoners en gebruikers is dat vanzelfsprekend. Zij rekenen op een veilige, leefbare en goed functionerende openbare ruimte. Toezicht op die kwaliteit is dus een wezenlijk onderdeel van het beheer.
Verbinding
De openbare ruimte is een samenspel van verschillende disciplines en domeinen, zoals mobiliteit, groen, riolering, verlichting. Een samenhangend beheer vraagt om verbinding van disciplines, domeinen, mensen, data en oplossingen. Alleen zo kan het beheer van de openbare ruimte op een effectieve manier worden gerealiseerd.